wtorek, 4 kwietnia 2023

Awokado - czy jego produkcja jest ekologiczna?


Wielu z nas wie czym jest awokado i przynajmniej raz spróbowało tego dziwnego owocu o gruszkowatym kształcie. Oleisty, zielony miąższ okryty jest grubą skórką, wewnątrz znajduje się nasiono. Rośnie ono na drzewach, które mogą osiągać wysokości do 24 m. Samo awokado jest trujące dla większości zwierząt, jednakże papugi tropikalne, które osiedlają się w rejonach gdzie rośnie awokado mogą się nim pożywiać i nie ponosić uszczerbku na zdrowiu. 


Po co hoduje się awokado?


Awokado zyskało aprobatę w przemyśle spożywczym, gdzie jest idealnym dodatkiem do sałatek, kanapek czy innych  potraw, ale także wykorzystywane do produkcji guacamole. Prócz tego używa się je do tworzenia wegańskich sushi czy masła, które jest idealne dla osób chorujących na miażdżycę. Oczywiście zastosowanie tego owocu nie ogranicza się tylko do przemysłu spożywczego, ale także w kosmetyce czy w leczeniu zapalenia oskrzeli, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, bóli brzucha, świerzbu i łupieżu. 


Możemy się zastanowić dlaczego poruszam temat awokado - mimo, że ma ono wiele zastosowań i ułatwia życie wielu ludziom to jego produkcja jest bardzo nieekologiczna. 


Owoc ten hodowany jest w Meksyku, gdzie jego plantacje znajdują się na terenach górzystych - co za tym idzie dostęp do wody jest dość ograniczony i dodatkowo panuje tam susza. Plantacja drzewek awokado potrzebuje trzy razy więcej wody niż zwykły naturalny las awokado - określono, że do ich produkcji zużywa się ok. 9,5 miliarda litrów wody. Może to powodować utratę naturalnych zbiorników wodnych takich jak np. stawy. Prócz tego problemu produkcja awokado niekorzystnie wpływa na żyzność gleby, która ulega jałowieniu i traci swoje zastosowanie. 

Warto też wspomnieć, że drzewka na których rosną awokado mają swoich naturalnych szkodników, które zostają opanowane przez toksyczne i nieekologiczne nawozy oraz pestycydy, które mogą zatruwać wodę, regionalne rośliny czy ekosystemy. 


Z roku na rok zwiększa się popyt na awokado i powoduje to do powiększania plantacji drzewek awokado, czyli naturalne miejsca występowania innych drzew oraz siedliska bytowania organizmów zostają poświęcone na rzecz właśnie wyżej wspomnianych hodowli awokado. 


Mimo, że ten owoc skradł serca wielu z nas, sieje on spustoszenie dla wielu ekosystemów, co zaczyna stawać się naprawdę wielkim problem ekologicznym. 


A wy co myślicie o produkcji awokado? Czy warto poświęcać nasze środowisko z tak błahego powodu?


Czytając o tym problemie nie byłam go ani trochę świadoma i naprawdę zdziwiłam się widząc, że jednak tak pozornie niewinny owoc może powodować ogromne spustoszenie. Jestem ciekawa czy w najbliższej przyszłości zostaną podjęte odpowiednie kroki zapobiegające niszczeniu ekosystemów. 



Miłego dnia,

Dominika 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz